top of page
Vyhledat
Obrázek autorapetra

Inkontinence u seniorů: Zvládání a péče


Inkontinence, neboli neschopnost kontrolovat močový měchýř, je běžným problémem, který postihuje mnoho seniorů. Může výrazně ovlivnit kvalitu jejich života a sebevědomí. Tento článek se zaměřuje na to, jak inkontinence postihuje starší populaci, jaké pomůcky a produkty jsou k dispozici pro seniory s inkontinencí a jak se o ně starat v domácím prostředí i v institucích.



Inkontinence u seniorů


Jak inkontinence postihuje starší populaci

Inkontinence může mít u starších lidí různé příčiny, jako jsou oslabení svalů pánevního dna, neurologické problémy, chronické nemoci, operace nebo vedlejší účinky léků. Postihuje obě pohlaví, ale ženy jsou kvůli těhotenství a menopauze náchylnější.

Snížení kvality života:

  • Fyzické dopady: Inkontinence může vést k podráždění pokožky, infekcím močových cest a dalším zdravotním problémům.

  • Emocionální dopady: Strach z nehod může způsobit úzkost a depresi.

  • Omezená mobilita: Strach z inkontinence může omezovat pohyb a účast na fyzických aktivitách.

  • Sociální izolace: Obavy z veřejných nehod mohou vést k vyhýbání se společenským událostem a aktivitám.


Pomůcky a produkty pro seniory s inkontinencí

Existuje mnoho produktů a pomůcek, které mohou pomoci seniorům zvládat inkontinenci a zlepšit jejich kvalitu života.

Absorpční pomůcky:

  • Inkontinenční vložky a plenky: K dispozici jsou různé velikosti a úrovně absorpce, které poskytují ochranu během dne i noci. Důležitý je správný výběr pomůcky, aby dobře seděla a měla dostatečnou absorpci. V začátcích vyzkoušejte více produktů, ať zjistíte, které pomůcky Vám nejvíce vyhovují. Důležitým parametrem kvality je schopnost absorpce. Pokožka inkontinentních pacientů je velmi namáhána a je proto velmi důležité, aby pomůcka byla dostatečně prodyšná a vlhkost zůstala tzv. uzamčena v uvnitř. Schopnost absorpce je dána množstvím superabsorbentu uvnitř pomůcky. Můžete si udělat snadný test. Položte si různé druhy pomůcek o stejné absorpci vedle sebe na stůl a nalijte do každé z nich sklenku vody (stejné množství). Nechte 3 minuty odstát, a pak si vezměte balíček ubrousků. Položte na každou testovanou pomůcku stejný počet ubrousků (např. 5 kusů), můžete je zatížit knihou. Po 5 minutách zvedněte knihu a uvidíte, kolik ubrousků bylo vlhkých. Pomůcka, která namočila nejmenší počet ubrousků, je z pohledu schopnosti absorpce nejlepší.

  • Inkontinenční kalhotky: Vyrobené z prodyšných materiálů, které jsou pohodlné a nenápadné pod oblečením.

Hygienické produkty:

  • Vlhčené ubrousky: Pomáhají udržovat pokožku čistou a suchou. Nepoužívejte mýdlo, protože citlivou pokožku vysušuje.

  • Ochranné krémy: Zabraňují podráždění pokožky a infekcím.

Další pomůcky:

  • Povlaky na matrace: Chrání postel před vlhkostí a znečištěním.

  • Močové katetry: Pro seniory s těžší formou inkontinence mohou být nezbytné katetry, které odvádějí moč přímo do sběrného sáčku.


Péče o seniory s inkontinencí v domácím prostředí a v institucích

Péče o seniory s inkontinencí vyžaduje trpělivost, empatii a vhodné prostředky, které zajistí pohodlí a hygienu. Víte, že péče v oblasti inkontinence je nejčastější příčinou umístění seniora do instituční péče? Pokud jste rozhodnuti pečovat o seniora v domácím prostředí, může pro Vás být užitečné v počátku péče využít monitorovací zařízení, které snadno připevníte na inkontinenční pomůcku a v mobilním telefonu si nastavíte notifikace, které Vám oznámí, kdy je nejvhodnější doba pro výměnu pomůcky. Pokud je v rodině více pečujících osob, mohou mít všichni nastavenu aplikaci a sdílet stejná data. Především v prvních měsících péče je monitorovací zařízení nenahraditelným pomocníkem jak pro domácí pečující (mají potřebné informace, nemusí zbytečně často kontrolovat a šetří tím čas, účinná prevence protečení, efektivní načasování výměny pomůcky, prevence zbytečných výměn, kdy pomůcka není využita na své maximum) tak pro seniora (méně časté zásahy do osobního prostoru, prevence protečení, prevence poškození citlivé pokožky). Jedná se o průlomovou novinku v péči o inkontinentní v domácím prostředí, kterou nabízí např. společnost Essity, výrobce produktů TENA.


Péče v domácím prostředí:

  • Vytvoření pohodlného a bezpečného prostředí: Zajištění snadného přístupu k toaletám, použití nočních světel a instalace madel v koupelně.

  • Pravidelná hygiena: Pomoc při pravidelném mytí a výměně inkontinenčních pomůcek, aby se předešlo podráždění pokožky a infekcím.

  • Podpora a povzbuzení: Emoční podpora je klíčová. Povzbuzujte seniory k účasti na aktivitách a zajištění, že se necítí izolovaně.

Péče v institucích:

  • Profesionální přístup: Zdravotníci v pečovatelských domech jsou školeni v poskytování péče seniorům s inkontinencí. Používají správné techniky a produkty k zajištění hygieny a komfortu.

  • Individuální plány péče: Každý senior má odlišné potřeby, proto je důležité, aby pečovatelé vytvořili individuální plány péče, které zahrnují pravidelnou výměnu pomůcek, hygienické postupy a monitorování zdravotního stavu.

  • Aktivity a sociální interakce: Instituce by měly poskytovat možnosti pro společenské aktivity a fyzickou aktivitu, aby senioři zůstali zapojení a aktivní.


Inkontinence u seniorů je běžný problém, který může výrazně ovlivnit kvalitu života. Díky dostupnosti vhodných pomůcek a produktů a správnému přístupu k péči lze tento problém účinně zvládat. Je důležité poskytovat seniorům emocionální podporu a zajišťovat, že mají přístup k nezbytným prostředkům, aby se mohli cítit pohodlně a důstojně. S vhodnou péčí a podporou mohou senioři s inkontinencí vést plnohodnotný a aktivní život.


Pokud hledáte odbornou pomoc, obraťte se na praktického lékaře, gynekologa nebo urologa. S inkontinencí pomůže i specialista urogynekolog. Seznam odborných pracovišť naleznete u nás na stránkách v sekci MAPA. Návštěvu odborníka neodkládejte, problém s inkontinencí se sám nevyřeší!


31 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page